Reageerpagina Onze grondplichten

03 Nov 2008

Uw reactie:5 Reacties op “Reageerpagina Onze grondplichten”

 1. Jan Hertogh reageerde op 26 Oct 2009 om 15:44 #

  Plicht nr 1 is volgens mij niet verenigbaar met grondrecht lichamelijke en geestelijke integriteit.

 2. Irene Bal reageerde op 24 Aug 2010 om 12:04 #

  Plicht tot monogamie kan om twee redenen niet. 1. In onze cultuur is vreemdgaan aan de orde van de dag. Moeten die mensen vervolgd worden wegens ongrondwettelijk gedrag? Of 2. Geldt de plicht alleen binnen het huwelijk? Ook dat is niet realistisch, want het huwelijk is in ons land allang niet meer de norm en ook binnen het huwelijk wordt veel vreemdgegaan. Of geldt de plicht alleen voor mensen die met meer mensen willen trouwen? Dat moet dat duidelijk gesteld worden: een verbod op een wettelijk huwelijk met meer mensen;geen plicht.

 3. westerveld reageerde op 16 Feb 2013 om 17:21 #

  De plichten geven aan dat het concept vrijheid niet begrepen wordt door de opstellers. Vrijheid is niet gedwongen doen wat anderen goed vinden. Vrijheid is keuzes kunnen maken, zelf de slechte keuze en afhankelijk van het het schaden voor derden hebben we dan strafrecht, civiel recht enzovoorts. Ik persoonlijk vind dit een zeer enge richting. Zogenaamd veel vrijheden en rechten die vervolgens in essentie teniet gedaan worden door de plichten en als we kijken naar die plichten, ook een zeer eenzijdig wereld-beeld en precies daarom zijn ze doodeng!!

 4. Joris Martens reageerde op 19 Oct 2015 om 11:00 #

  Plichten roept bij mij weerstand op. Het is denk ik een goed gesprek, om te kijken naar wat je kunt bijdragen aan de wereld om je heen, dat het leven iets bijzonders is. Maar de meeste van deze punten neigen wat mij betreft naar dogmatische normen. Liever zou ik bepaalde principes zien, zoals goedheid, integriteit, eerlijkheid. Richtlijnen die onze karakters vormen maar niet bepalen als een eindpunt.

 5. Chris Idema reageerde op 16 Dec 2017 om 16:40 #

  Geheel mee oneens. Vooral de verplichte geboorteregeling is angstaanjagend.