Logboek 2021

Het logboek bevat berichten over opmerkelijke ontwikkelingen bij  de totstandkoming van de Nieuwe Nederlandse Grondwet

zondag 24 januari 2021      Goddeloosheid
“In naam van de rede – Waarom we het niet moeten hebben van Jahweh, Mohammed, Christus of Boeddha”.  Dit is de titel van een boek in de pas verschenen roman De Stem van Jessica Durlacher. In deze roman staat de hoofdfiguur (het meisje Amal) voor Ayaan Hirsi Ali. Dit meisje gooit na lezing van dat boek haar moslimsluier af en wordt mikpunt van bedreigingen.

Hoe lang gaat het duren eer wij allen beseffen dat de wereld goddeloos is en dat we daarmee hebben leren leven? CS
—————————————————–

vrijdag 15 maart 2021         Weerbare democratie
“De komende week gaan we zien of de democratie met wapens en geweld verdedigd moet worden.” Dit is de slotzin van de column, getiteld “Weerbare democratie”, van Max Pam in de Volkskrant van afgelopen woensdag 13 januari 2021, pagina 26 (de rubriek MAX PAM BEWERINGEN & BEWIJZEN). Pam stelt de vraag hoe opgetreden moet worden tegen de huidige aanslag op de democratie in de USA. Via de rechterlijke macht? Maar is dit niet een behoorlijk naïef standpunt?
Ik denk aan én én: én aan rechtspraak én aan geweld.   (Zie ook dit Logboek de dato 6 december 2014 “Zich zelf verdedigende democratie”; alsmede dit Logboek de dato  30 juli 2017 en 10 augustus 2017 “Om zeep brengen van de democratie” 1 en 2.)
En hoe belangrijk voor de democratische weerbaarheid is het hebben van een adequate Grondwet! CS
—————————————————-
woensdag 6 januari 2021      La condition humaine
Er is goedheid. Er is schoonheid. Er is waarheid. Er is ook het tegendeel daarvan. Het is menselijk, al te  menselijk. CS
——————————————————

maandag 4 januari 2021                 Links is  “scheiding van kerk en staat”
“De grootste valkuil waarin we kunnen trappen is dat links de verdediging van de vrijheid overlaat aan extreem-rechts. Wij moeten ons zonder terughoudendheid uitspreken tegen islamisme, en wel zo luid dat Geert Wilders of bij ons Marine Le Pen niet meer wordt gehoord. […] Voor de verdediging van het vrije woord en de seculiere staat hoeft links zich toch werkelijk niet te schamen?” Aldus Caroline Fourest (45),  journaliste in Frankrijk met een lange staat van dienst bij het satirische weekblad Charlie Hebdo, in een groot interview in de Volkskrant van dit weekend (pag. 22, 23 en 25 OPINIE).

“Je kunt aan de brandstapel van Jeanne d’Arc aflezen dat het christendom ook heel wreed was. Zo lang je godsdienst niet aan banden legt, gaan de gelovigen hun gang, omdat ze denken dat ze de waarheid in pacht hebben. Het antwoord is de tegenmacht van het secularisme. […]  In Amerika staat de vrijheid van gelovigen kennelijk boven alle andere vrijheden. In Frankrijk betekent het secularisme de bescherming van vrijheden tegen de macht van religie; dat beschermt ook Syriërs, Algerijnen, Iraniërs die hier hun toevlucht hebben gevonden. De actiefste verdedigers van de seculiere staat in Frankrijk zijn mensen met een Algerijnse achtergrond ”, aldus Caroline Fourest.  CS
———————————————————–